Het menselijk hart - de anatomie van onze levenspomp – Animus Medicus GmbH Direkt zum Inhalt
Nederlands
EUR
Das Herz - Anatomie unserer Lebenspumpe - Animus Medicus GmbH

Het hart - anatomie van onze levenspomp


Heeft u ooit het moment meegemaakt waarop tijdens een operatie de borstkas wordt geopend en het glinsterende oppervlak van het hart zichtbaar wordt? Hij is zo groot als een vuist en pompt het bloed met volle kracht door uw aderen en houdt u in leven. En het hart en zijn anatomie onthullen een fascinerende schoonheid.

 Deze onbeschrijfelijke blik van de chirurg haal je in huis met een tekening van Cursus anatomicus. Je ziet een gedetailleerd frontaal beeld van de anatomie van het hart, precies zoals het chirurgische team dat ervaart. Met een vlieggewicht van slechts 300 gram werkt het hart de klok rond en klopt het ongeveer drie miljard keer in ons leven.

Bij volwassenen is het gezonde hart tot twaalf centimeter lang, ongeveer acht centimeter dik op het breedste punt en zes centimeter diep. Beschermd door het bindweefselpericardium ligt het hart in het mediastinum in het midden van de borstkas. Aan de onderkant is het stevig verbonden met het diafragma. Rechts en links wordt het omgeven door de twee longen, waartegen het vrij kan bewegen en gescheiden wordt door het borstvlies.

De grootste bloedvaten in het lichaam, die zo dik zijn als een tuinslang, vertakken zich naar de zijkant en naar boven. De aorta en de longslagader verlaten het hart. De longaders en vena cavae stromen naar het hart.

De bloedvaten en het hart vormen een gesloten circuit. De linker hartkamer pompt bloed in de aorta. Van daaruit stroomt het naar alle organen en weefsels om ze van essentiële zuurstof te voorzien.

Het zuurstofarme bloed verrijkt met koolstofdioxide stroomt terug naar het rechter atrium, van daaruit naar de rechter hartkamer en vervolgens naar de longen. Daar wordt het weer verrijkt met zuurstof en wordt kooldioxide uitgeademd. Het bloed gaat dan verder naar het linker atrium en het linker ventrikel, waar alles opnieuw begint.

Hartanatomie: een spier die ons in leven houdt

 Het grootste deel van de hartmassa bestaat uit spieren. Als je voor het eerst naar de anatomie van het hart kijkt, lijkt deze vrij eenvoudig verdeeld. Het hart is verdeeld in een rechter- en linkerhelft, die elk een ventrikel en een atrium bevatten. In totaal zijn dat vier hartholten.

Maar de spieren zijn veel meer dan alleen een omhulsel: ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen die zich in een lus en cirkel uitstrekken van de basis van het hart tot de punt van het hart.

Door de delicate samenwerking van de spieren slaagt het hart erin samen te trekken en bloed uit te stoten. Een tekening zoals onze Hartoverzicht, of het nu in een vintage look is of in de zwart-wit krijteditie, baadt de schoonheid van de hartanatomie in een heel bijzonder licht. Ga zitten, neem een ​​pauze en geniet van de elegantie van onze levenspomp - terwijl hij diep van binnen zonder pauze zijn werk blijft doen en je leven geeft.

Hoe snel het hart klopt, hangt af van de leeftijd. Bij volwassenen is het in rust ongeveer 60 tot 80 slagen per minuut, bij zuigelingen rond de 150. Bij een gezond persoon wordt elke minuut het volledige bloedvolume – bij een volwassene zo’n vijf liter – door het lichaam gepompt.

Maar het is niet alleen de anatomie van het menselijk hart die deze prestatie dag in dag uit volbrengt! Terwijl je het hart van een muis alleen kunt horen tikken met een frequentie van 600 per minuut, kan een duikende blauwe vinvis met twee slagen per minuut tot wel 5000 liter uitwerpen!

Achter de schermen: hoe ziet het eruit onder de hartspier?

 De bij ons verkrijgbare hartsectie-tekening onthult zelfs de binnenkant van ons wonderorgel. De hartkleppen bevinden zich tussen de boezems en ventrikels en tussen de ventrikels en de daarmee verbonden bloedvaten. De kleppen zijn de kleppen van het hart en zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt en niet terug waar het niet thuishoort.

Dit kan echter soms gebeuren: hartklepdefecten en aangeboren hartafwijkingen behoren tot de meest voorkomende hartziekten. Als de kleppen lekken, stroomt het bloed terug in de verkeerde richting. Als de kleppen aan elkaar vastzitten, verkalkt zijn of overwoekerd zijn, is de weg voor het bloed te smal. Duizeligheid en kortademigheid kunnen het gevolg zijn.

Bovendien zijn klepdefecten belastend voor het hart! De spieren kunnen na verloop van tijd dikker worden of verslijten. Maar ook al kan het hart van anatomie veranderen, het staat altijd voor je klaar.

 Hoewel het hart de motor van het lichaam is die alle andere organen van stroom voorziet, is zijn eigen bloedtoevoer tamelijk onopvallend. De hartspier wordt van bloed voorzien door de kransslagaders, ook wel kransslagaders genoemd. Ze komen rechtstreeks voort uit het eerste deel van de aorta en verdelen zich in drie grote takken.

Maar deze onopvallende delen van de hartanatomie spelen een cruciale rol. Als de kransslagaders vernauwd zijn, bestaat het risico op een hartaanval.

 Onzichtbaar op onze tekening, maar essentieel voor het complete pakket, zijn de zenuwen van het hart. De pacemaker van het hart is een netwerk van zenuwen dat de sinoatriale knoop wordt genoemd. Het bepaalt het ritme en verzendt dit via zenuwstrengen naar de AV-knoop, die de opwinding doorgeeft aan de hartkamers. Op deze manier bereikt gecoördineerde informatie alle spiercellen, waardoor de hartspier op een ordelijke manier kan kloppen.

Het zenuwstelsel van het hart is zo bijzonder dat het nog een verrassing heeft: het werkt ook helemaal alleen! Zelfs als het hart uit het lichaam zou worden verwijderd, zou het een tijdje zelfstandig kunnen blijven kloppen (ervan uitgaande dat het zuurstof en voedingsstoffen heeft!)

Dus als! Voorlopig hebben we alleen het hart uit het lichaam verwijderd met behulp van een tekening. Zodat u zich elke dag kunt verwonderen over de fascinerende hartanatomie aan uw eigen muur.