Het menselijk hart - de anatomie van onze levenspomp – Animus Medicus GmbH Ga direct naar de inhoud
Das Herz - Anatomie unserer Lebenspumpe - Animus Medicus GmbH

Het hart - anatomie van onze levenspomp


Heeft u ooit het moment meegemaakt waarop tijdens een operatie de borstkas wordt geopend en het glinsterende oppervlak van het hart zichtbaar wordt? Hij is zo groot als een vuist en pompt het bloed met volle kracht door uw aderen en houdt u in leven. En door dat te doen, ontvouwt het zich  Hart en zijn anatomie  een fascinerende schoonheid. 

  Je kunt er een onbeschrijfelijke blik van de chirurg mee krijgen  tekening  van  Haal Animus Medicus bij u thuis. In detail ziet u een vooraanzicht van de  Hartanatomie, zoals het chirurgisch team het ervaart. Met een vlieggewicht van slechts 300 gram werkt het hart de klok rond en klopt het ongeveer drie miljard keer in ons leven.

Bij volwassenen is het gezonde hart tot twaalf centimeter lang, ongeveer acht centimeter dik op het breedste punt en zes centimeter diep. Beschermd door het bindweefselpericardium ligt het hart in het mediastinum in het midden van de borstkas. Aan de onderkant is het stevig verbonden met het diafragma. Rechts en links wordt het omgeven door de twee longen, waartegen het vrij kan bewegen en gescheiden wordt door het borstvlies.

De grootste vaten in het lichaam, die zo dik zijn als een tuinslang, strekken zich naar de zijkanten en naar boven uit. De aorta en de longslagader verlaten het hart. De longaders en vena cavae stromen naar het hart.

De bloedvaten en het hart vormen een gesloten circuit. De linker hartkamer pompt bloed in de aorta. Van daaruit stroomt het naar alle organen en weefsels om ze van essentiële zuurstof te voorzien.

Het zuurstofarme en met kooldioxide verrijkte bloed stroomt terug naar het rechter atrium, van daaruit naar de rechter hartkamer en vervolgens naar de longen. Daar wordt het weer verrijkt met zuurstof en wordt kooldioxide uitgeademd. Het bloed gaat dan verder naar het linker atrium en het linker ventrikel, waar alles opnieuw begint.

Hartanatomie: een spier die ons in leven houdt

  Het grootste deel van de hartmassa bestaat uit spieren. Bij een eerste blik op de  Hart anatomie  Dit lijkt vrij eenvoudig te worden verdeeld. Het hart is verdeeld in een rechter- en linkerhelft, die elk een ventrikel en een atrium bevatten. In totaal zijn dat vier hartholten.

Maar de spieren zijn veel meer dan alleen een omhulsel: ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen die zich in lussen en cirkels uitstrekken van de basis van het hart tot aan de punt van het hart.

Door de delicate samenwerking van de spieren slaagt het hart erin samen te trekken en bloed uit te stoten. Een  tekening  zoals de onze Hart overzicht , of het nu in de vintage look is of in de zwart-wit krijteditie, de schoonheid van de  Hart anatomie  in een heel bijzonder licht. Ga zitten, neem een ​​pauze en geniet van de elegantie van onze levenspomp - terwijl hij diep van binnen zonder pauze zijn werk blijft doen en je leven geeft.  

Hoe snel het hart klopt, hangt af van de leeftijd. Bij volwassenen ligt het aantal slagen per minuut in rust rond de 60 tot 80, bij zuigelingen rond de 150. Bij een gezond persoon wordt het gehele bloedvolume per minuut door het lichaam gepompt, bij volwassenen rond de vijf liter.

Maar niet alleen menselijke  Hart anatomie  verwezenlijkt dit meesterwerk dag in dag uit! Terwijl je het hart van een muis alleen kunt horen tikken met een frequentie van 600 per minuut, kan een duikende blauwe vinvis met twee slagen per minuut tot wel 5000 liter uitstoten!

Achter de schermen: hoe ziet het eruit onder de hartspier?

  De hartsectietekening is bij ons verkrijgbaar  onthult zelfs de binnenkant van ons wonderorgel. De hartkleppen bevinden zich tussen de boezems en ventrikels en tussen de ventrikels en de daarmee verbonden bloedvaten. De kleppen zijn de kleppen van het hart en zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt en niet terug waar het niet thuishoort.

Dit kan echter soms gebeuren: hartklepdefecten en aangeboren hartafwijkingen behoren tot de meest voorkomende hartziekten. Als de kleppen lekken, stroomt het bloed terug in de verkeerde richting. Als de kleppen aan elkaar vastzitten, verkalkt zijn of overwoekerd zijn, is de weg voor het bloed te smal. Duizeligheid en kortademigheid kunnen het gevolg zijn.

Bovendien zijn klepdefecten belastend voor het hart! De spieren kunnen na verloop van tijd dikker worden of verslijten. Maar zelfs als dat  Hart zijn anatomie  kan veranderen, het zal op elk moment nog steeds voor u beschikbaar zijn.

  Hoewel het hart de motor van het lichaam is die alle andere organen van stroom voorziet, is zijn eigen bloedtoevoer tamelijk onopvallend. De hartspier wordt van bloed voorzien door de kransslagaders, ook wel kransslagaders genoemd. Ze komen rechtstreeks voort uit het eerste deel van de aorta en verdelen zich in drie grote takken.

Deze onopvallende delen van de  Hart anatomie  maar spelen een sleutelrol. Als de kransslagaders vernauwd zijn, bestaat het risico op een hartaanval. 

  Op de onze  tekening  Onzichtbaar maar essentieel voor het complete pakket zijn de zenuwen van het hart. De pacemaker van het hart is een netwerk van zenuwen dat de sinoatriale knoop wordt genoemd. Het bepaalt het ritme en verzendt dit via zenuwstrengen naar de AV-knoop, die de opwinding doorgeeft aan de hartkamers. Op deze manier bereikt gecoördineerde informatie alle spiercellen, waardoor de hartspier op een ordelijke manier kan kloppen.

Het zenuwstelsel van het hart is zo bijzonder dat het nog een verrassing heeft: het werkt ook allemaal op zichzelf! Zelfs als het hart uit het lichaam zou worden verwijderd, zou het nog een tijdje zelfstandig kunnen blijven kloppen (ervan uitgaande dat het zuurstof en voedingsstoffen bevat)!

Dus als! Voorlopig hebben we alleen het hart via e-mail  tekening  uit het lichaam verwijderd. Zodat je elke dag het fascinerende hebt  Hart anatomie  te bewonderen op je eigen muur.