Anatomie en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vormen en structuren vormen zowel afzonderlijk als als geheel fascinerende beelden. Onder aspirant-artsen staat het bekend als een veeleisend onderdeel van de cursus Menselijke anatomie een onmiskenbaar, artistiek karakter. Sinds Leonardo da Vinci's "Vitruviusman" een populair accessoire op muren werd, is het duidelijk: Anatomie, menselijk en kunst vormen een stijlvolle triade.
Leonardo da Vinci gaf vorm aan de artistieke claim op het verband tussen geneeskunde en geneeskunde Menselijke anatomie zoals bijna niemand anders. Historici vonden duizenden aantekeningen en documenten met anatomische tekeningen in zijn nalatenschap. Tegen deze achtergrond is het ronduit betreurenswaardig dat alleen de eerder genoemde “Men in the Circle” echte populariteit heeft weten te verwerven.
Menselijke anatomie als kunstvorm
Iedereen die als realistisch kunstenaar erkend wilde worden, moest de menselijke anatomie zelfstandig bestuderen. Voordat hij kon creëren, moest hij eerst een scherp waarnemer worden. Aan de andere kant, als een arts de menselijke anatomie wilde begrijpen, zocht hij meestal een kunstenaar.
Op welke andere manier had het mogelijk kunnen zijn? Menselijke anatomie studeren? In het christelijke Westen waren dissecties van het menselijk lichaam lange tijd verboden. Als geheime anatomen en met hun levendige, nauwkeurige representaties vervingen kunstenaars het leren van dode onderwerpen.
Denk buiten de gebaande paden
De werken en sculpturen uit de oudheid hebben lange tijd als studieobject voor geneeskundestudenten gediend. Ze brachten ze naar hen toe Menselijke anatomie dichterbij en verving de realiteit van het dode lichaam.
Het verband tussen kunst en de menselijke anatomie werd aangetoond in een ander historisch feit. Wist u dat medische studies vroeger nog uitgebreider waren? Naast de verplichte vakken over de menselijke anatomie moesten studenten deelnemen aan bepaalde colleges in filosofische of cultuurhistorische onderwerpen. Dit lijkt op het eerste gezicht verrassend.
Maar het begrip van kunst, filosofie en cultuur was een reëel en bijkomend voordeel v