Menselijke anatomie: wanneer geneeskunde kunst wordt – Animus Medicus GmbH Ga direct naar de inhoud
Anatomie des Menschen: Wenn Medizin zur Kunst wird - Animus Medicus GmbH

Menselijke anatomie: wanneer geneeskunde kunst wordt


Anatomie en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vormen en structuren vormen zowel afzonderlijk als als geheel fascinerende beelden. Onder aspirant-artsen staat het bekend als een veeleisend onderdeel van de cursus  Menselijke anatomie  een onmiskenbaar, artistiek karakter. Sinds Leonardo da Vinci's "Vitruviusman" een populair accessoire op muren werd, is het duidelijk:  Anatomie, menselijk  en kunst vormen een stijlvolle triade.




Leonardo da Vinci gaf vorm aan de artistieke claim op het verband tussen geneeskunde en geneeskunde  Menselijke anatomie  zoals bijna niemand anders. Historici vonden duizenden aantekeningen en documenten met anatomische tekeningen in zijn nalatenschap. Tegen deze achtergrond is het ronduit betreurenswaardig dat alleen de eerder genoemde “Men in the Circle” echte populariteit heeft weten te verwerven.


Menselijke anatomie als kunstvorm


Geneeskunde – vooral anatomie – en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfs de kunst van de oudheid draaide hier vrijwel uitsluitend om  Menselijke anatomie. Het schilderen werd later toegevoegd. Kunstenaars bestudeerden fysionomie en vorm om deze in hun werk te implementeren. Artsen konden deze werken gebruiken om anatomische structuren uit te leggen en wetenschappelijke achtergrondinformatie te verschaffen.

Iedereen die als realistisch kunstenaar erkend wilde worden, moest de menselijke anatomie zelfstandig bestuderen. Voordat hij kon creëren, moest hij eerst een scherp waarnemer worden. Aan de andere kant, als een arts de menselijke anatomie wilde begrijpen, zocht hij meestal een kunstenaar.

Op welke andere manier had het mogelijk kunnen zijn?  Menselijke anatomie  studeren? In het christelijke Westen waren dissecties van het menselijk lichaam lange tijd verboden. Als geheime anatomen en met hun levendige, nauwkeurige representaties vervingen kunstenaars het leren van dode onderwerpen.

 

Anatomie des Menschen - Cursus Anatomicus



Denk buiten de gebaande paden




De werken en sculpturen uit de oudheid hebben lange tijd als studieobject voor geneeskundestudenten gediend. Ze brachten ze naar hen toe  Menselijke anatomie  dichterbij en verving de realiteit van het dode lichaam.

Het verband tussen kunst en de menselijke anatomie werd aangetoond in een ander historisch feit. Wist u dat medische studies vroeger nog uitgebreider waren? Naast de verplichte vakken over de menselijke anatomie moesten studenten deelnemen aan bepaalde colleges in filosofische of cultuurhistorische onderwerpen. Dit lijkt op het eerste gezicht verrassend.

Maar het begrip van kunst, filosofie en cultuur was een reëel en bijkomend voordeel voor het leren van de menselijke anatomie en later voor het werken als arts. Helaas is dit waardevolle beeld van het grotere plaatje in de huidige onderzoeken verloren gegaan.



"Theater" als centra van anatomisch onderwijs


De menselijke kunst kwam uiterlijk in de 16e en 17e eeuw tot leven. Er ontstonden ‘anatomische theaters’ in Amsterdam, Bazel, Parijs en Padua. Overigens was er aan het einde van de 14e eeuw een eerste voorloper aan de Universiteit van Heidelberg. Anatomische theaters waren de voorlopers van de collegezalen die je kent. Zitplaatsen in de vorm van een tribune met vrij zicht op de actie waren gegroepeerd rond een centrale zaal met een tafel voor secties. De menselijke anatomie moet van dichtbij en emotioneel aan studenten worden onderwezen.



De  Menselijke anatomie  als naslagwerk


Uit dit alles ontstonden studieobjecten over de menselijke anatomie in de vorm van atlassen of afbeeldingen. Je kent de situatie in de gespecialiseerde boekhandel: tegenwoordig is er een breed aanbod aan boeken over de menselijke anatomie.

Bij de keuze voor of tegen een boek speelt de trouw aan de details van de illustraties voor u zeker de belangrijkste rol. Begrijpelijk, want de nomenclatuur van de  Menselijke anatomie  is onveranderlijk. Je leert het, het geldt al eeuwen en zal niet herschreven worden. Maar anders gepresenteerd.

Een van de moderne pioniers in de picturale reproductie van de  Menselijke anatomie  is Johannes Sobotta. Deze naam heb je waarschijnlijk al eerder gehoord. Hij creëerde met de tekeningen  Menselijke anatomie  een boek waar vandaag de dag nog steeds veel vraag naar is en de inhoud van hoge kwaliteit is. Misschien leer je er al mee. Sobotta's "Atlas of Anatomy" bestaat uit verschillende delen en wordt beschouwd als een standaardwerk in de geneeskunde voor studie en praktijk.

De twee illustratoren Karl Hajek en Erich Lepier waren verantwoordelijk voor de illustraties. Ze brachten de realiteit van spieren, weefsels, botten, gewrichten en organen, perfect in secties geprepareerd, over op papier. De schetsen zijn driedimensionaal gemaakt, qua kleur op elkaar afgestemd en tot in het kleinste detail perfect.

De "Michelangelo van de geneeskunde"

In de lijst met gedetailleerde weergaven voor  Menselijke anatomie  De naam Frank Netter mag niet ontbreken. De Amerikaanse arts en anatoom wordt vanwege zijn nauwkeurige anatomische tekeningen vaak de "Michelangelo van de geneeskunde" genoemd.

Netter werkte aanvankelijk als illustrator voor een farmaceutisch bedrijf. Toen steeds meer medische collega's zich bewust werden van de kwaliteit van zijn beelden, werd besloten ze in boekvorm uit te geven. De eerste editie van de Netter Atlas  Menselijke anatomie  verscheen in 1948. Pas in 1989 werd Netter's erkende en bekroonde "Atlas of Human Anatomy" gepubliceerd, waarvoor hij verschillende keren werd geëerd en talloze eredoctoraten ontving.



Menselijke anatomie  als kunstwerk


Wat wordt beschouwd als kunst op de plank  Menselijke anatomie  vertegenwoordigt een waardevolle verplichting voor studenten en artsen, kan een indrukwekkende keuze worden als kunst aan de muur. Foto's waarop de  Menselijke anatomie  op indrukwekkende wijze weergegeven in al zijn facetten, zijn niet alleen fascinerend, ze zijn ook nog eens understatement.

Het aanbod is groot, iedere afdeling is vertegenwoordigd. Anatomische voorstellingen zijn tijdloos. Ze verbinden de geschiedenis en de toekomst van de Menselijke anatomie en geneeskunde. En ze creëren een unieke brug tussen de menselijke anatomie en kunst.

 

Bij  Animus Medicus vind je precies dit allemaal:



    • Menselijke anatomie en de verschillende organen, botten en spieren

    • Medische tekeningen met correcte nomenclatuur, perfect om te leren en uit te leggen

    • Unieke vintage anatomieposters voor interieurontwerp voor praktijken en woningen


 


Kijk nu alle foto's van de menselijke anatomie naar.