Haal diep adem – Animus Medicus GmbH Direkt zum Inhalt
Nederlands
EUR
Bitte einmal ganz tief Luft holen | Animus Medicus GmbH

Haal diep adem


Hoe zijn onze longen überhaupt gestructureerd?

De twee longen van de gepaarde long zijn verder onderverdeeld in longlobben. De rechterlong bestaat uit 3 lobben en 10 segmenten, de linker bestaat slechts uit 2 lobben en 9 segmenten (de ligging van het hart maakt het hier wat krap). Als gevolg hiervan heeft de linkerlong minder ruimte en heeft deze slechts twee lobben ontwikkeld.

Het geheel brengt nog een bijzonderheid met zich mee. Als u bijvoorbeeld stikt, is de kans groter dat het voorwerp in uw rechterlong terechtkomt. Op de foto's kun je het geheel duidelijk zien. Dit komt simpelweg doordat de rechter bronchustak enigszins verticaal loopt, als verlengstuk van de luchtpijp, en de linker tak schuin aftakt, waardoor de kans kleiner is dat hier iets in valt.

Functioneel onderscheidt het luchtgeleidende bronchiale systeem zich van de gasuitwisselende longblaasjes.

Bronchiaal systeem (luchtgeleidend):

De verdeling van de longen in lobben en segmenten komt overeen met die van het bronchiale systeem. Een kwabbronchus voorziet een longkwab van ademlucht, en aan de segmentale bronchiën is ook een longsegment toegewezen.

De bronchiale boom splijt bijna 20 keer open. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoofd-, lobaire, segmentale en subsegmentale bronchiën. Dienovereenkomstig zijn de longen verdeeld in longen, lobben en segmenten.

Deze secties dienen alleen om lucht van de longen naar buiten te transporteren en vice versa. Maar niet alleen dat. Deze secties hebben ook een belangrijke filterfunctie. De lucht die u inademt, wordt hier met behulp van verschillende mechanismen gefilterd, zodat verontreinigende stoffen, vuil, ziektekiemen en stof niet zomaar in uw longen terechtkomen.Gasuitwisseling: 

De ademhalingsbronchioli vormen het startpunt voor de gasuitwisseling in de longen. Aan het uiteinde, het alveolaire kanaal (ductus alveolaris), bevindt zich een verzameling longblaasjes (sacculus alveolaris). De in totaal bijna 300 miljoen longblaasjes bestrijken een oppervlakte van 100 m². Interalveolaire septa scheiden de longblaasjes van elkaar.

Dat klinkt echt gek, toch? Maar het wordt nog beter. De longblaasjes hebben een goede verbinding met uw bloedsysteem en zijn omgeven door vele kleine bloedvaten. Hier vindt de daadwerkelijke gasuitwisseling plaats. De frisse lucht die u inademt, zit vol zuurstof, die uw cellen nodig hebben voor tal van stofwisselingsprocessen. Aan de andere kant zit je bloed in de bloedvaten, dat is verrijkt met CO2 en bevat maar een beetje zuurstof omdat je cellen het al hebben gebruikt.

Door deze gradiënt en ingewikkelde biochemische processen migreert het CO2 nu naar de lucht die we inademen en wordt het uitgewisseld voor verse O2. Je bloed heeft nu weer verse zuurstof en kan je cellen blijven voorzien van zuurstof. Je ademt nu de oude lucht uit en daarmee de kooldioxide.

Heeft u ooit gehoord van een longslagaderembolie? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een trombus loskomt van het been en zich naar de longen verplaatst. Hierdoor zijn de longvaten geheel of gedeeltelijk gesloten. Het resultaat? Je hebt de longblaasjes gevuld, maar geen bloed. Dit betekent dat er in deze gebieden geen gasuitwisseling meer kan plaatsvinden --> grotere dode ruimte. Dit leidt tot zuurstofgebrek en kortademigheid omdat je lichaam niet meer voldoende CO2 kan uitademen en O2 kan opnemen.

Roken en de longen

Wist je dat? Slechts één sigaret consumeren kan uw levensduur met 7 minuten verkorten. Als u 20 sigaretten per dag rookt, wordt uw levensduur teruggebracht tot 35 dagen per jaar!

Is tabaksconsumptie echt de moeite waard? Waarschijnlijk niet. Roken vertegenwoordigt ook een risicofactor voor een breed scala aan ziekten en tumoren.

Vrijwel elke ziekte kan door roken worden veroorzaakt. In dit opzicht is het zeer de vraag waarom roken zo wordt aangemoedigd. Waar Eigenlijk niet, want geld speelt hier uiteraard een grote rol, maar dat is nu een ander onderwerp!

Dat was het voor het kleine zicht op de longen. Vond je het bericht leuk? Laat het me weten en stel je vragen in de reacties. Je bent ook van harte welkom om eventuele aanvullingen toe te voegen. :-)