Naar de inhoud springen
Chevron Chevron
Alle Posters
Bundels Chevron
Bestsellers Chevron
Categorie Chevron
Stijlrichting Chevron
Fotolijsten
Meer Chevron
Account
Bitte einmal ganz tief Luft holen | Animus Medicus GmbH

Even heel diep ademhalen


Hoe is onze long eigenlijk opgebouwd?





De twee longvleugels van de gepaarde longen verdelen zich verder in longkwabben. De rechterlong bestaat uit 3 kwabben en 10 segmenten, de linkerlong slechts uit 2 kwabben en 9 segmenten (door de ligging van het hart is het hier wat krap). Daardoor heeft de linkerlong minder ruimte en heeft evolutionair slechts 2 kwabben ontwikkeld.





Dit alles brengt nog een bijzonderheid met zich mee. Als u zich verslikt, is de kans bijvoorbeeld ook groter dat het voorwerp in de rechterlong terechtkomt. Dit is goed te zien op de foto's. Dat komt simpelweg doordat de rechter bronchustak wat verticaler verloopt, als verlengstuk van de trachea, en de linkertak in een hoek aftakt, waardoor het onwaarschijnlijker is dat hier iets invalt.









Functioneel wordt het luchtgeleidende bronchiale systeem onderscheiden van de gasuitwisselende alveolen.





Bronchiaal systeem (luchtgeleidend):





De verdeling van de long in kwabben en segmenten komt overeen met die van het bronchiaal systeem. Een kwabbronchus voorziet een longkwab van ademlucht, net zoals een longsegment overeenkomstig de segmentbronchiën wordt toegewezen.





De bronchiaalboom splitst zich bijna 20 keer. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen hoofd-, kwab-, segment- en subsegmentbronchiën. Dienovereenkomstig vindt ook de verdeling in longvleugels, -kwabben en -segmenten plaats.





Deze gedeelten dienen echter alleen voor het transport van de lucht van de long naar buiten en andersom. Maar niet alleen dat. Deze gedeeltes hebben bovendien een belangrijke filterfunctie. Door verschillende mechanismen wordt de ingeademde lucht hier gefilterd, zodat schadelijke stoffen, vuil, ziektekiemen en stof niet zomaar in je longen terechtkomen.







Gasuitwisseling:





De respiratoire bronchioli vormen het startpunt voor de gasuitwisseling in de longen. Aan hun einde, de alveolaire gang (ductus alveolaris), bevindt zich een opeenhoping van alveoli (sacculus alveolaris). De in totaal bijna 300 miljoen alveoli bieden een oppervlakte van 100 m². Interalveolaire septa scheiden de alveoli van elkaar.





Dat klinkt best wel gek, toch? Maar het wordt nog beter. De longblaasjes hebben een superverbinding met je bloedvatenstelsel en zijn omgeven door vele kleine vaatjes. Hier vindt de eigenlijke gasuitwisseling plaats. De frisse ingeademde lucht zit vol zuurstof, die je cellen nodig hebben voor talloze stofwisselingsprocessen. Aan de andere kant bevindt zich in de vaatjes je bloed, verrijkt met CO2 en met nog maar weinig zuurstof, omdat je cellen deze al hebben verbruikt.





Door dit verschil en ingewikkelde biochemische processen verplaatst de CO2 zich naar de ademlucht en wordt uitgewisseld voor de frisse O2. Je bloed heeft nu weer verse zuurstof en kan je cellen verder van zuurstof voorzien. De oude lucht adem je nu uit, waardoor je de kooldioxide afvoert.









Ooit gehoord van een longembolie? Deze kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een trombose uit het been losschiet en omhoog naar de longen reist. Daardoor raken longvaten gedeeltelijk of volledig afgesloten. Het gevolg? Je hebt gevulde longblaasjes, maar zonder bloed. Daardoor kan er geen gasuitwisseling meer plaatsvinden in deze gebieden --> vergrote dode ruimte. Zo ontstaat er zuurstoftekort en kortademigheid, omdat je lichaam niet meer genoeg CO2 kan uitademen en O2 kan opnemen.





Roken en de longen





Wist u dat? Het roken van slechts één sigaret uw levensduur al met 7 minuten kan verkorten. Bij 20 sigaretten per dag komt dit neer op een verkorting van de levensduur met 35 dagen per jaar!





Is dat het tabaksgebruik echt waard? Waarschijnlijk niet. Roken vormt bovendien een risicofactor voor diverse ziekten en tumoren.





Vrijwel elke ziekte kan door roken ontstaan. Het is daarom zeer de vraag waarom roken zo gepromoot wordt. Waarbij... eigenlijk niet, want geld speelt hier natuurlijk een hoofdrol, maar dat is nu een ander onderwerp!









Dat was het dan met de kleine blik op de longen. Vond je het artikel interessant? Laat het me gerust weten en stel je vragen in de reacties. Je kunt ook gerust aanvullingen plaatsen. :-)