7 studietips voor studeren van een geneeskundestudent – Animus Medicus GmbH Ga direct naar de inhoud
7 Lerntipps fürs Studium von einer Medizinstudentin - Animus Medicus GmbH

7 studietips voor studeren van een geneeskundestudent


7 studietips voor studeren van een geneeskundestudent


Als je geneeskunde studeert, krijg je vaak te maken met een enorme hoeveelheid stof waarvan je in korte tijd het meeste moet weten. Vaak is dit uiterst ontmoedigend en gaat één enkele vraag vóór alle andere: 'Hoe moet ik dit allemaal om me heen wikkelen?'


Ik heb zeker meerdere keren in deze situatie gezeten en weet hoe overweldigd en gedemotiveerd je je op momenten als deze kunt voelen. Daarom deel ik graag een paar tips met je die mij hebben geholpen om enorme hoeveelheden materiaal te veroveren terwijl ik nog steeds voor mijn geestelijke gezondheid zorg; Als u deze verwaarloost, verliest u vaak snel de energie en het uithoudingsvermogen om te leren. Studeren is een marathon, geen sprint!


 


Tip #1 Verdeel de hoeveelheid materiaal in kleine stukjes


Het beste wat u kunt doen, is door al uw materiaal grofweg door te bladeren om in te schatten in hoeveel onderwerpen u het materiaal kunt verdelen en hoe uitgebreid elk onderwerp ongeveer is. Zo kun je het grote geheel zien verdeel in kleinere hapjes , die veel gemakkelijker te overwinnen zijn en die je stukje bij beetje kunt beklimmen.


Als je nog steeds niet weet waar je moet beginnen: in de meeste studieboeken is al nagedacht over de volgorde van de onderwerpen, dus: begin meestal gewoon met het eerste onderwerp, de rest bouwt daar vrijwel altijd op voort.


 


Tip #2 Maak een leerplan


Voor mij persoonlijk werkt niets zonder een leerplan. Het brengt structuur in het dagelijks leven en geeft je het gevoel dat je jouw succes in handen hebt en precies weet: Als ik het plan volg, ben ik zeker binnen de deadline klaar.


Indien mogelijk: bouw een paar bufferdagen en een paar herhalingsdagen in voor de einddatum, dit geeft je extra zekerheid als er iets tussen komt of je de concentratie gewoon niet hebt op een dag. Het leerplan is ook geen rigide structuur. Het kan tijdens de uitvoering naar wens worden gewijzigd. Wel is het belangrijk dat je de ruwe kaders aanhoudt, zodat je veilig met de stof om kunt gaan.


 


Tip #3 Stel elkaar vragen


Samen leren met medestudenten is veel leuker en het voelt niet zo vervelend als alleen voor het boek zitten. Praat met 2-3 vrienden Als je iets leert, kun je na een dag leren onderwerpen doornemen, eventuele onduidelijkheden aan elkaar uitleggen en vooral dingen met elkaar bespreken.


Zo zie je waar je sterke en zwakke punten liggen en kun je ten eerste je leerplan weer wijzigen en de onderwerpen herhalen die niet zo goed gingen, en ten tweede even op adem komen als je dat op sommige plekken ziet je leert eigenlijk iets gebracht. Bovendien stolt het beantwoorden van vragen en het bespreken van de kennis enorm!


 


Tip #4 Visualiseer de voortgang


Vaak heb je het gevoel dat je nog niets hebt bereikt en dat de berg er niet kleiner op wordt. Daarom is het belangrijk voor jou Om de voortgang te visualiseren en voor je te houden . Bij mij werkte het bijvoorbeeld goed met het leerplan, omdat ik altijd de onderwerpen aanvinkte waar ik aan gewerkt had.


Elke keer dat ik een vakje kon aanvinken was het een soort mini-triomf en wist ik dat ik al een klein stapje in de goede richting had gezet.Na een paar dagen zie je hoeveel onderwerpen je al hebt afgevinkt en besef je dat al het werk daadwerkelijk iets oplevert.


 


Tip #5 Stel studievrije tijden in


Zeer belangrijk! Niemand kan op de lange termijn 24/7 leren volhouden. Stel een tijdstip vast waarop je uiterlijk stopt met studeren, Neem 's avonds wat tijd vrij en doe iets wat je leuk vindt en wat balans biedt : sporten in de sportschool, lekker uit eten gaan met vrienden of lekker op de bank kruipen met je vrienden en je favoriete serie.


Neem soms een middag vrij om iets leuks te doen. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je iets anders doet dan eten, slapen en studeren. Dat laatste kun je misschien een paar dagen doen, maar op de lange termijn zal het je enorm uitputten en zal de leertijd veel minder efficiënt worden benut, wat je weer nog meer uitput, en je in een nare vicieuze cirkel terechtkomt. cirkel. We zijn tenslotte nog steeds mensen en geen machines, en mensen kunnen niet de klok rond werken.


 


Tip #6 Verlies het grote doel niet uit het oog


Vooral in de preklinische fase komt het vaak voor dat je door al het memoriseren op een gegeven moment bij jezelf denkt: “Waarom doe ik mezelf dit aan?”. Je hebt zelden het gevoel dat je eigenlijk alle kennis hebt die je hebt die u in concrete vorm in uw hoofd heeft gestopt, kunt u in de medische wereld gebruiken.


Helaas kan ik op dit moment niet inschatten of de kennis later nog nodig zal zijn. Maar wat ik wel kan zeggen is: geen enkele studie is makkelijk en zeker bij een geneeskundestudie komt er altijd een zekere mate van ambitie bij kijken, omdat het voelt alsof er voortdurend obstakels op je pad komen. Dus als je in een fase zit waarin je bij jezelf denkt: wat heeft dit allemaal voor zin? Denk na over het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken: dokter worden .


Onderweg moet je een paar keer doorbijten, maar uiteindelijk is het de moeite waard omdat je het werk kunt doen dat je echt wilt doen. Vooral de gekleurde vakjes in de leerboeken met de klinische verwijzingen helpen mij altijd. Dit kan er ook voor zorgen dat je wat meer gefascineerd raakt door het onderwerp. En als dat helemaal niet helpt, is hier het favoriete gezegde van de arts: alles wordt toch beter na het natuurkunde-examen!


Tip #7 Geniet van de tijd


Ook al is het soms stressvol en moet je veel leren. Je zou het moeten proberen om van elke seconde te genieten . Maak plezier met medestudenten, ga uit, of doe gewoon leuke dingen die je altijd al wilde doen.


Tijdens je studie heb je meer vrijheid dan waar dan ook. Geniet van de tijd waarin je nog zo jong en vol energie bent en neem je studie niet te serieus.


 


Wat vond je van het bericht? Heb je wat spullen mee kunnen nemen? Schrijf het gerust in de reacties.


Hartelijke groeten,


Uw geneeskundestudent


@studiemedizin_