Toegankelijkheid van de spreekkamer - ontdek nu meer – Animus Medicus GmbH Ga direct naar de inhoud
Barrierefreiheit in der Arztpraxis: so gelingt`s

Bereikbaarheid in de spreekkamer: zo werkt het

Zoals op alle gebieden van het openbare leven is het belangrijk dat medische praktijken barrièrevrij zijn. Toegankelijkheid in medische praktijken en andere gebieden betekent dat mensen met verschillende fysieke, sensorische of cognitieve beperkingen onbeperkte toegang hebben tot alle gebieden. Wij leggen u uit waarom toegankelijkheid juist in artsenpraktijken belangrijk is, welke maatregelen u als praktijkeigenaar kunt nemen en hoe u deze kunt implementeren. 

Wat betekent toegankelijkheid in de spreekkamer?

Toegankelijkheid beschrijft de volledige en onafhankelijke toegankelijkheid en bruikbaarheid van alle gebieden van een praktijk voor ieder persoon, ongeacht zijn of haar fysieke mogelijkheden. Dit geldt niet alleen voor het entreegebied en de binnenruimtes, maar ook voor de communicatie en informatieoverdracht. 

Waarom is toegankelijkheid belangrijk in een dokterspraktijk?

Toegankelijkheid is nog geen wettelijke vereiste voor medische praktijken, maar het is een teken van inclusiviteit en respect voor alle patiënten. Dit is de enige manier waarop mensen met een beperking zelfstandig en zonder hulp van buitenaf medische zorg kunnen krijgen. Een rolstoeltoegankelijke artsenpraktijk biedt toegang tot een bredere groep patiënten en zorgt zo voor een grotere patiënttevredenheid. 

Toegankelijkheidsmaatregelen in de spreekkamer

Om de toegankelijkheid in een dokterspraktijk te garanderen, kunt u enkele maatregelen plannen die meer vereisen dan alleen aangepast meubilair.

Toegang en entree

Barrièrevrije toegang tot een praktijk begint vóór de praktijk. Het pad naar de praktijk moet goed verlicht, vlak en antislip zijn. Voor rolstoelgebruikers moet de toegang traploos zijn of een oprit met leuningen hebben die niet te steil is. Automatische deuropeners of deuren die gemakkelijk opengaan, zijn ook nuttig. De ruimtes binnen de praktijk moeten zo worden ingericht dat er voldoende bewegingsvrijheid is voor rolstoelgebruikers en mensen met andere beperkingen. 

Deur en bewegingsvrijheid

De deuren in de praktijk dienen een minimale breedte van 90 cm te hebben, zodat er voldoende ruimte is voor rolstoelgebruikers en mensen met loophulpmiddelen. Alle gangen en kamers in een praktijk moeten zo worden ontworpen dat elke patiënt zich zonder beperkingen kan verplaatsen. 

Barrièrevrij sanitair

Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de toegankelijkheid in een dokterspraktijk als het gaat om sanitaire voorzieningen. Deze moeten voldoende ruimte bieden voor rolstoelgebruikers, handgrepen aan de wanden hebben en een noodoproepmogelijkheid hebben. Handig zijn ook een in hoogte verstelbare wastafel en een spiegel die ook zittend gebruikt kan worden. 

Meubilair en uitrusting

Wachtkamers en behandelkamers dienen te zijn voorzien van passend zitmeubilair dat toegankelijk is voor alle mensen met en zonder fysieke beperkingen. In hoogte verstelbare behandelstoelen en bedden zijn ook nuttige meubels voor een barrièrevrije artsenpraktijk. Dit maakt het werk van medisch personeel eenvoudiger. 

Communicatie en informatie

Naast de apparatuur is ook de toegankelijkheid van belang in de praktijkcommunicatie. Dit betekent zowel visueel als auditief. Bewegwijzering moet in de praktijk bijvoorbeeld gemakkelijk leesbaar zijn en in eenvoudige taal worden geschreven. Tactiele geleidingssystemen of braille voor visueel gehandicapte patiënten kunnen de communicatie ook vergemakkelijken. Ringleidingen of gebarentolken zijn nuttig voor slechthorende patiënten.Duidelijk kunnen communiceren met uw patiënten helpt bij de behandeling en versterkt de loyaliteit van de patiënt. 

Implementatie van toegankelijkheid in de spreekkamer

Om de toegankelijkheid in uw eigen medische praktijk te realiseren, kunnen sommige maatregelen stap voor stap worden geïmplementeerd. Het is ook de moeite waard om professionele hulp te krijgen voor opname aan boord. 

Inventarisatie en planning

De eerste stap naar een barrièrevrije medische praktijk is een uitgebreide inventarisatie van de huidige omstandigheden. Controleer alles op toegankelijkheid, start enquêtes onder uw patiënten en plan hoe u hindernissen in uw praktijk wegneemt. 

Advies en ondersteuning

Ondersteuning van deskundigen, zoals architecten die gespecialiseerd zijn in barrièrevrij bouwen of adviescentra voor mensen met een beperking, kunnen geen kwaad bij uw renovatieplannen. Je krijgt van hen waardevolle tips en aanbevelingen. Door samen te werken en deskundigen goed te keuren, kunt u ervoor zorgen dat alle maatregelen voldoen aan de geldende normen voor toegankelijkheid in medische praktijken. 

Financieringsmogelijkheden

Voor sommige renovaties die bijdragen aan inclusiviteit zijn speciale financieringen beschikbaar. Lees hier meer over voordat u met de bouwwerkzaamheden begint. Dit betekent dat u de kosten van de maatregelen niet alleen hoeft te dragen. 

Opleiding van medewerkers

Vergroot het bewustzijn en train uw praktijkteam om verstandig om te gaan met patiënten met een beperking. Een begripvol en behulpzaam team maakt het bezoek aan de dokter voor elke patiënt gemakkelijker. Speciale training kan de angst van het personeel in de omgang met mensen met een handicap helpen verminderen en de communicatie verbeteren. 

Voordelen van toegankelijkheid in de spreekkamer

De toegankelijkheid in de dokterspraktijk maakt de dagelijkse praktijk gemakkelijker voor patiënten en behandelaars. Het verhoogt de patiënttevredenheid en loyaliteit, stelt uw praktijk open voor een bredere patiëntengroep en verbetert het imago van uw praktijk. De vraag 'Moet een praktijk barrièrevrij zijn' moet dan ook altijd met ja beantwoord worden. Dit kan ook de werkomstandigheden voor uw team verbeteren, omdat praktijkprocessen efficiënter kunnen worden gemaakt door de toegankelijkheid van een dokterspraktijk. Er is geen extra personeel meer nodig voor mensen met een beperking, omdat zij zich zelfstandig door het pand kunnen verplaatsen. Een barrièrevrije praktijk laat zien dat alle patiënten daar gerespecteerd worden en medische zorg krijgen. 

Conclusie: Toegankelijkheid in uw medische praktijk is een kans en een verplichting

Het implementeren van toegankelijkheid in uw medische praktijk is een belangrijke stap op weg naar inclusie en gelijke kansen. Wees een rolmodel met uw praktijk en implementeer passende maatregelen. In onze onlineshop vindt u diverse producten die u kunnen helpen bij het inrichten van uw barrièrevrije praktijk. Ontdek onze grote selectie Anatomische foto's die van uw wachtkamer een echte eyecatcher maken. Voor mensen met een visuele beperking kan dat wel Anatomiestickers bieden een spannende activiteit om aan te raken. Ook een selectie leuke cadeaus zoals Anatomische sokken of Anatomie pinnen voor kleine patiënten met beperkingen vindt u in ons assortiment.