Oefeninrichtingen moeten functie en comfort combineren – Animus Medicus GmbH Direkt zum Inhalt
Nederlands
EUR
Praxiseinrichtungen – praktische Ideen - Animus Medicus GmbH

Oefenfaciliteiten – praktische ideeën

Als een artsenpraktijk nieuw wordt opgericht of gerenoveerd, rijst voor artsen uiteraard de vraag naar geschikte praktijkfaciliteiten. Er zijn een paar aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Het belangrijkste waar u natuurlijk op moet letten, is functionaliteit en professionaliteit. Maar ook comfort speelt een belangrijke rol bij het geven van een prettig gevoel aan de patiënt en het losmaken van de steriele indruk. Bij de praktijkinrichting mogen enkele accenten die een soort huiskamerflair uitstralen niet ontbreken. Posters en bloemen zijn hier bijvoorbeeld ideaal voor en nemen bovendien weinig ruimte in beslag.

Verzamel vooraf ideeën voor het opzetten van de praktijk

Er is enorm veel meubilair dat geschikt is voor praktijkfaciliteiten. Het is daarom belangrijk dat u vooraf een concept ontwikkelt en daar vervolgens aan vasthoudt bij het nemen van uw aankoopbeslissing. U kunt onder andere kiezen voor een kleurconcept dat eenvoudig maar toch uitnodigend overkomt en door de gehele praktijk loopt. Er zijn verschillende stijlen om uit te kiezen. Praktijkinrichtingen in Bauhaus-stijl zijn vooral populair in artsenpraktijken. Deze worden vaak gekenmerkt door lederen bekleding en metalen frames, die comfort combineren met eenvoudige reiniging. Denk ook aan de plaatsing van het meubilair. Vooral bij het betrekken van een nieuwe praktijk kan de juiste positionering van praktijkfaciliteiten ruimte besparen die voor extra patiënten kan worden gebruikt.

De betekenis van kleuren in oefenfaciliteiten

Als u in uw praktijkinrichting niet zonder kleuren wilt en het steriele wit als geheel kleurconcept wilt doorbreken, moet u vooraf nadenken over de betekenis van de kleuren.

  • Blauw heeft een kalmerende en ontspannende werking. Daarnaast is vooral donkerblauw goed bestand tegen vuil.
  • Terwijl groentinten ook een gevoel van ontspanning en rust uitstralen, kun je met bepaalde kleuren een bijzonder natuurlijke uitstraling creëren. Groene kleuraccenten zijn bijzonder geschikt in behandelkamers.
  • De rode kleur mag alleen zeer voorzichtig worden gebruikt. Het staat voor impulsiviteit en straalt dynamiek uit.
  • Geel en oranje zijn ideaal voor praktijkinrichting in de entree- en ontvangstruimtes. Ook in de wachtkamer kun je met deze kleuren werken. Gele en oranje tinten zijn uitnodigend en stralen vriendelijkheid en warmte uit.

Deze ideeën voor praktijkinrichting zullen uw wijding bijzonder maken

Natuurlijk moeten artsen op bepaalde punten een speciale aanpak volgen. Receptiebalies, dressoirs voor patiëntendossiers of zelfs bureaus zijn bijvoorbeeld essentieel. Maar je kunt hier al je eigen stijl weerspiegelen. In de wachtkamer hoeven het niet altijd de klassieke stoelen te zijn. Een comfortabele bank maakt de oefenfaciliteiten losser en biedt comfortabele zitplaatsen voor langere wachttijden. Accenten zoals kleurrijke afbeeldingen of weelderige groene planten moeten ook worden gebruikt, vooral in de wachtkamer. Deze geven uw praktijk meteen een extra karakter en maken het bezoek voor patiënten een prettige ervaring. Door deze interieurideeën uit te voeren zorgt u ervoor dat uw patiënten een prettig verblijf in de praktijk hebben en creëert u een prettige werksfeer voor zowel u als het personeel.

Versier en informeer met posters

Hoewel afbeeldingen vooral esthetische doeleinden dienen, kunt u uw oefenfaciliteiten extra informatief maken, bijvoorbeeld met posters van Animus Medicus. Deze kunnen vaak op maat worden afgedrukt, zodat u gezondheidsinformatie kunt delen. Dit maakt het mogelijk om informatieve en tegelijkertijd aantrekkelijke gezichtspunten te creëren die patiënten helpen de wachttijd te omzeilen. Tegelijkertijd worden kale muren losgemaakt. Posters kunnen op elk moment en zonder resten worden verwijderd, zodat je op elk moment een nieuwe flair kunt creëren.

Licht is een essentiële factor in oefenfaciliteiten

In veel dokterspraktijken is er koud wit, vaak helder licht. Enerzijds zorgt dit voor de nodige helderheid, maar het komt steriel en onuitnodigend over. Met extra lichtbronnen zoals staande lampen of LED-strips voegt u warmte en comfort toe aan uw praktijkruimtes zonder dat dit ten koste gaat van voldoende zichtbaarheid. Wat lastig te realiseren is met de inrichting, maar toch bijzonder belangrijk is, is voldoende daglicht. Glazen entrees of ramen mogen niet worden afgesloten met grote kasten, zodat er zoveel mogelijk natuurlijk licht de praktijk binnen kan stromen.

Ergonomisch meubilair is belangrijk voor u en uw medewerkers

Ook de juiste positionering van uw praktijkfaciliteiten is van cruciaal belang, zodat u en uw medewerkers de medische werkzaamheden zo comfortabel mogelijk kunnen uitvoeren. Ergonomisch meubilair is echter een nog belangrijkere pijler in dit proces. Zorg voor stoelen, onderzoekstafels, bureaus en andere kantoorapparatuur die zijn ontworpen om het lichaam in een gezonde houding te ondersteunen en de belasting van de gewrichten te verminderen. Deze eigenschappen zorgen onder meer voor meer comfort voor u en uw medewerkers en kunnen ook de kans op klachten aan het bewegingsapparaat, pijn en slijtage door repetitieve activiteiten in de loop van de tijd helpen verminderen. Ergonomisch meubilair moet daarom altijd een prioriteit zijn als het gaat om praktijkfaciliteiten, omdat het ook gezondheidsvoordelen biedt voor u en het personeel.

Overigens: bij Animus Medicus vind je niet alleen tandartsposters of hartanatomiefoto's, maar ook anatomische sieraden, sokken en nog veel meer!